Tuesday, February 5, 2013

Saya Hipokrit.

Hai cantik-cantik dan hensem-hensem semua. Saya nak tanya sikit, kalau tertanya banyak sorry iye. Pada pandangan anda semua, PERLU TAK SIKAP HIPOKRIT dalam diri kita?? I used to see dekat facebook status, tweets dan banyak lagi, madah-madah seperti "Don't be hypocrite and just be yourself," "Jangan Jadi hipokrit!" dan frasa-frasa yang lebih kurang definisinya. As for me, there is no specific answer whether it is true or not. Basically, it depends on how we measure it and the way we apply it yo our live. Isn't it??

Pada saya ada sesetengah perkara sikap hipokrit itu sangat diperlukan. Boleh jadi ia akan menjadi batasan kepada perilaku kita. Apa yang saya maksudkan di sini ialah, apabila kita berfikir kita perlu menjadi diri kita dalam setiap perkara yang kita lakukan, ia boleh mengundang kepada kesan yang tidak baik. Contohnya, apabila kita fikirkan habit atau sikap buruk yang biasa kita lakukan adalah diri kita, kita tidak akan berusaha memperbaiki diri kita sendiri. Ini kerana kita merasakan sikap buruk itulah diri kita. Pada saya dalam sesetengan perkara sikap 'hipokrit' itu akan menjadi satu peluang atau tempoh masa untuk kita memperbaiki diri kita sendiri.

Let me makes you crystal clear on this matter. Berdasarkan pengalaman sendiri dan pemerhatian daripada perwatakan orang lain. Again, Facebook. Kadang-kadang tu ada orang bila post status, gambar or video di facebook seolah-olah, facebook tu dia seorang je yang boleh tengok. Tidak ada perkara lain yang dipertimbangkan dan diambil kira atas alasan JUST BE YOURSELF. Let me tell you guys, alasan yang kerap diberikan bila ada orang yang mempersoalkan status-status yang kurang 'proper' ni.

>Ni Facebook aku, suka hati akulah!
>Ala, kalau tak suka add aku buat ape? Remove sekarang!
>This is me, if you dont like, Shuhhh,shuhhhh, stay away!

and many immature reasons given. As for me, golongan yang macam ni memang tak boleh ditegur ajar. Dia percaya semua benda yang dilakukan adalah betul. Well guys, we gotta realize that sometime we have to listen and bear in our mind that we are imperfect. Others opinions must be considered wisely so that we gain benefits from it.

Well, in a nutshell, I just like to remind myself jangan terlampau taksub menjadi diri kita sebab dalam dunia ni hubungan kita bukan hanya dengan diri kita. Ada banyak benda yang kita kena pertimbangkan. Tidak salah menjadi diri sendiri., tetapi pilih la untuk berperwatakan yang menyenangkan hati orang lain dan mendapat Redha ALLAH yang sebaiknya. Ingatlah ada dua hubungan yang perlu dijaga, Habluminallah, Habluminannas. Moga bersama beroleh manfaat :)

3 comments:

Urzain Hussain said...

hipokrit biasanya pada orang yang mahu menutup aibnya..
kebiasaannya yang hipokrit juga punya jawaban sendirinya..

Zhaki Mohamed said...

yup hipokrit pd dri sdiri scra sedar lbh baik dr tanpa sedar. at least we know our weekness.

Sya_Merpati Putih 88 said...

yup, kalau kita tulis status kat web social mcm fb/ twitter ia bukan dibaca kita seorg tp ramai pihak yg dpt baca dan masing2 pulak ada persepsi sendiri..
makanya kalau nak post status, kenalah bertapis & sesuai dgn adab...